Wilt u meer weten over digitale communicatie en samenwerking met Nederland?

Neem contact op

Wat het is

Grensverkeer

Digitale communicatie en informatie-uitwisseling tussen Belgische en Nederlandse (zorg)instellingen.

De uitdaging

Veilige digitale communicatie over landsgrenzen

Informatie-uitwisseling en communicatie tussen zorginstellingen in de buurt van landsgrenzen, zoals de Belgische – Nederlandse grens, gaat in veel gevallen nog niet soepel. Wanneer bijvoorbeeld Nederlandse huisartsen doorverwijzen naar Belgische ziekenhuizen krijgen zij te laat de terugkoppeling of is het voor een ziekenhuis onduidelijk of de terugkoppeling aankomt. Ook het afstemmen rond de zorg van een patiënt per mail gaat vaak nog onveilig.

Het feit dat informatie-uitwisseling of veilige communicatie veelal op landelijk niveau wordt georganiseerd, belemmert de regionale samenwerking in de grensstreken. Zorgverleners moeten daardoor onnodig gebruik maken van post, fax of onveilige mail. Dit is niet alleen inefficiënt, maar ook een risico wanneer we het hebben over data die persoonsgegevens bevatten.

De oplossing

Weten hoe u over de grens, veilig en digitaal kunt communiceren?

Om deze uitdaging op te pakken en op te lossen zijn de behoefte en de technische mogelijkheden in beeld gebracht.

Enerzijds betreft dit het uitwisselen van persoonlijke gezondheidsinformatie tussen zorginstellingen, en anderzijds het veilige e-mailen tussen zorgverleners. De gebruikte (landelijke) standaarden zijn geanalyseerd en vertaald, zodat deze op elkaar aansluiten. Hiermee blijft de kwaliteit van zorg geborgd, ongeacht of dit een landsgrens overgaat.

Vandaag de dag is het al mogelijk om digitaal (ontslag)brieven te versturen naar Nederlandse zorgverleners, waarbij deze direct in het huisartseninformatiesysteem landen. Daarnaast kunnen Belgische en Nederlandse zorgverleners onderling afstemmen over de zorg van een cliënt via de veilige mail oplossing. Hiermee wordt voldaan aan internationale normeringen en verordeningen voor informatiebeveiliging en privacy, zoals de GDPR.

Praktijkvoorbeeld

Grensverkeer

Lees de ervaringen uit de praktijk.

Wat het voor u betekent

Grensverkeer – de voordelen

Het digitaliseren van informatie-uitwisseling en communicatie tussen landen maakt internationaal samenwerken pas echt eenvoudig. Het is veilig, snel en makkelijk.

Connected care

Het levert u een betere dienstverlening naar zorginstellingen in Nederland op, door het digitaal en veilig versturen van brieven

Samenwerking

Het ondersteunt de samenwerking tussen zorgverleners met een veilige e-mailoplossing

Veilig

Het voldoet aan internationale regelgeving en normeringen voor informatiebeveiliging en privacy (o.a. ISO en GDPR).

Hoe we u kunnen helpen

Onze oplossing

Enovation Mail

Enovation Mail helpt u bij grensverkeer om eenvoudig en veilig te communiceren met partners, zorgverleners, gemeenten of cliënten. Door vertalingen van standaarden (bijvoorbeeld Belgische naar Nederlandse standaarden of visa versa) is het mogelijk om gestructureerde informatie te versturen en te ontvangen vanuit het elektronisch dossier. De veilige e-mailoplossing ondersteunt communicatie tussen zorgverleners, ongeacht het land, waarbij er voldaan wordt aan internationale wet- en regelgeving.

Aanbevolen

Ook interessant voor u

Ervaar de voordelen van grensverkeer in combinatie met onze oplossing.

Bekijk het overzicht met actuele vraagstukken.

Ontdek onze expertises

Bekijk het overzicht met onze producten.

Ontdek onze producten

Meer informatie

Neem contact op

Vul het formulier in en laat ons weten hoe we u kunnen helpen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.