Nieuws

Zorgcentrale BRK München beveiligt e-mailcommunicatie met Enovation ZorgMail

Rode Kruis München (BRK München) heeft een primeur: zij starten als eerste zorgcentrale in Duitsland met veilig mailen via Enovation ZorgMail. Hiermee verstuurt BRK München rechtstreeks veilige mail vanuit hun alarm monitoring platform Enovation UMO. Wij spraken hoofd van de meldkamer van BRK München, de heer Hansjosten, over hun keuzen en de implementatie.

Bescherming van gegevens

Sinds de wereldwijde COVID-19 pandemie is het aantal phishing-aanvallen drastisch toegenomen, zo blijkt uit de rapporten van Europol over cybercriminaliteit. Ook BRK München heeft deze trend opgemerkt en vorig jaar met een incident te maken gehad. Gelukkig ging het om een relatief klein incident zonder gegevensverlies. Toch kostte het ze een hele werkdag om de IT-omgeving te herstellen. Een zeer ongewenste en tijdrovende inspanning. BRK München heeft daarom de volgende stap gezet om hun e-mail communicatie te beveiligen met Enovation ZorgMail.

Waarde

Hoewel informatiebeveiliging een belangrijk aspect is bij de keuze voor Enovation ZorgMail, was de ‘business value’ ook een belangrijke drijfveer. Wanneer de zorgcentrale gevoelige informatie deelde met externe organisaties gebeurde dit meestal via fax. Zelfs een e-mail moest via fax worden beantwoord. Inmiddels kunnen ze hun beveiligde e-mailoplossing integreren met Enovation UMO. Dit is gemakkelijker en bespaart tijd.BRK München communiceert met veel verschillende organisaties, zoals verzekeringsmaatschappijen, externe zorgverleners, autoriteiten zoals de politie of reddingsdiensten, andere Rode Kruisorganisaties en in toenemende mate met patiënten en hun familieleden. Via Enovation ZorgMail kan BRK München gemakkelijk communiceren en de ontvanger kan op een veilige manier antwoorden.

 

“Het was eenvoudig te implementeren zonder veel inspanning van onze IT-afdeling. We hebben alleen wat tests gedaan en er was geen training voor de eindgebruikers nodig”

Mogelijkheden

Sinds BRK München Enovation ZorgMail in gebruik heeft genomen, hebben zij nieuwe inzichten opgedaan over de ondersteuning van nieuwe diensten. Zo geven zij patiënten bijvoorbeeld advies op maat over hun verzekeringsabonnement voor aanvullende benodigde zorg en kunnen ze de persoonlijke informatie veilig naar de cliënt sturen. Of zoals de heer Hansjosten stelde: “Je moet het product ervaren om nieuwe use cases te creëren. Je kunt niet alles bedenken voordat je beslist of je een beveiligde e-mailoplossing gaat gebruiken. Je moet het proberen, wees niet bang. Doe het gewoon.”

Implementatie

Eén van de bezwaren van nieuwe IT-projecten is meestal dat ze complex zijn en een grote impact hebben op de organisatie en de planning. De heer Hansjosten was verrast door het proces: “Het was eenvoudig te implementeren zonder veel inspanning van onze IT-afdeling. We hebben alleen wat tests gedaan en er was geen training voor de eindgebruikers nodig.”

Enovation ZorgMail

Meer dan 24.000 organisaties in de zorg en publieke sector gebruiken Enovation ZorgMail voor beveiligde communicatie. Het is een bewezen oplossing van Enovation, die voldoet aan meerdere normen voor gegevensbescherming en informatiebeveiliging, zoals ISO 9001, ISO 27001, ISO 27700, NEN 7510 en NEN 7516. Wilt u meer weten over Enovation ZorgMail? Neemt dan contact met ons op via info.nl@enovationgroup.com of enovationgroup.com/be/contact/.

Aanbevolen

Ook interessant voor u?

Saltro kiest voor Enovation myhealthConnect om labgegevens beschikbaar te stellen conform het MedMij Afsprakenstelsel.

Om als zorgaanbieder data uit te kunnen wisselen binnen het MedMij Afsprakenstelsel dient aan een groot aantal voorwaarden te worden voldaan. Deze komen samen in de rol van dienstverlener zorgaanbieder (DVZA).

Lees meer

OpenSSL 3 (CVE-2022-3786 & CVE-2022-3602)

Na intensief onderzoek en testen hebben wij vastgesteld dat de kwetsbaarheid voor OpenSSL 3 (CVE-2022-3786 & CVE-2022-3602) geen invloed heeft op onze diensten.

Text4Shell vulnerability CVE-2022-42889

Na intensief onderzoek en testen hebben wij vastgesteld dat de kwetsbaarheid voor Text4Shell vulnerability CVE-2022-42889 geen invloed heeft op onze diensten.

Volgende stap in de samenwerking regio Gent en Zeeuws-Vlaanderen

Het Universitair Ziekenhuis Gent stuurt sinds begin 2022 digitaal brieven naar de Nederlandse huisartsen, welke direct in het huisartsen informatiesysteem landen.

Verder lezen?

Ga terug naar alle actualiteiten